Полицията в Италия въвежда нова услуга за гражданите, които се опасяват от дезинформация в интернет па време не кампанията преди парламентарните избори в страната на 4 март, предаде ДПА. 

С попълването на онлайн формуляр италианците ще могат да искат от полицейски експерти да проверят верността на някоя информация. Ако тя се окаже лъжлива, това може да доведе даже до снемане на материала от съответния уебсайт. 

"Това е напълно прозрачно и законно средство", каза снощи на старта на инициативата министърът на вътрешните работи Марко Минити. Началникът на националната полиция Франко Габриело отхвърли опасенията, че властите "искат да създадат Голям брат" и даде гаранции, че свободата на словото няма да бъде нарушавана. 

Управляващата лява Демократическа партия често обвинява популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната Северна лига, че пускат неверни новини в социалните мрежи с цел да дискредитират правителството. Освен това в Италия има подозрения, че Русия подпомага тези две опозиционни партии да разпространяват дезинформация – нещо което популистите и крайнодесните отричат.