Стъпка напред в диалога между Съединените щати и Русия след близо четиричасовата среща между Джо Байдън и Владимир Путин в Женева. Двамата лидери разговаряха в най-трудния момент от отношенията между двете страни след края на Студената война. Драматичен пробив обаче, очаквано, не беше постигнат.

Без илюзии, но с прям и позитивен тон – така обобщиха срещата двамата президенти. И въпреки че не дадоха обща пресконференция, излязоха със съвместно комюнике. В него заявяват, че руско-американското сътрудничество намалява заплахата от конфликти, включително от ядрена война.

„Що се отнася до американския посланик в Москва и до руския посланик във Вашингтон, които бяха отзовани по-рано, разбрахме се, въпросът е приключен – двамата се завръщат на работните си места“, съобщи президент на Русия.

Снимка: Ройтерс

Путин намекна, че е възможно споразумение за размяна на затворници. Двете страни си обещават да създадат работна група по киберсигурност. Байдън заяви, че е представил списък с 16 вида критични инфраструктурни обекти, срещу които Вашингтон няма да толерира атаки. Путин на свой ред обвини Съединените щати в хакерски набези срещу Русия.

Сред останалите обсъдени теми са Украйна, Беларус, Афганистан, Сирия и съдбата на руския опозиционер Алексей Навални.

„Никой президент на Съединените щати не би могъл да запази доверието на американския народ, ако не защитава демократичните ценности и фундаменталните свободи. Това е част от ДНК-то на нашата страна“, заяви Байдън

Снимка: btvnovinite.bg
От Белия дом съобщиха, че Байдън е донесъл на Путин подарък – кристална скулптура на американски бизон, който е символ на устойчивост, и модел от любимите си "авиаторски" слънчеви очила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!