Историческа среща в края на ерата "Меркел" - германският канцлер "очи в очи" с Владимир Путин в Москва. В началото на срещата руският президент поднесе цветя на Ангела Меркел. Това е нейната 20-та визита в Москва, която най-вероятно ще се окаже и последна.  

Ситуацията в Афганистан и сигурността на региона беше сред основните теми и на последната й среща като канцлер на Германия на Ангела Меркел с руския президент Владимир Путин.

На разговора им в Кремъл двамата признаха, че имат различия по някои въпроси, но работят за развиване на сътрудничеството.

„Нашето виждане е, че присъдата "затвор в трудова колония" на базата на предишни решения на руските власти, които Европейският съд по правата на човека категорично определи като несъстоятелни, е неприемлива“, заяви Ангела Меркел.

„Относно персоната, която споменахте, той не е осъден заради политическата си дейност, а е за криминалните си деяния срещу западни търговски партньори“, каза Владимир Путин.

Германия не приема и анексията на Крим.

„Ние ще продължим да отстояваме тази позиция. Ще работя и до последния си ден на този пост, за да гарантирам териториалната цялост на Украйна“, заяви Ангела Меркел.

Снимка: EPA

Путин увери, че въпреки споровете с Киев, транзитът на газ през Украйна няма да бъде спрян въпреки изграждането на "Северен поток-2" по дъното на Балтийско море.

„Това е едно модерно, екологично съоръжение. Потреблението на газ расте, а Германия и Европа нямат по-надежден доставки на енергийни ресурси от Русия“, коментира Владимир Путин.

Дори и след като напусне поста, Меркел винаги ще е добре дошла в Русия, увери Путин.