Властите в Истанбул планират да върнат мерките срещу коронавируса, които действаха през първите месеци на пандемията. Случаите в най-големия турски град са 40% от общия брой в страната.

Според експертите голяма част от гражданите игнорират правилата срещу вируса и посещават обществени събития, на които има много хора.

На 160 истанбулски болници им беше наредено да отворят обособени отделения за пациенти с коронавирус. Операциите, които не изискват спешна намеса, бяха отложени.

Новите-стари мерки ще засегнат работното време на част от заведенията за хранене, както и събиранията на закрито.

Властите в Гърция направиха задължително носенето на маски в автомобилите, когато пътуващите попадат в най-рисковите райони. Сред тях са Атина и Солун.

При неспазване на правилото глобата е 150 евро. Междувременно стана ясно, че гръцкият еврокомисар Маргаритис Схинас е с положителна проба за COVID-19.

Хърватия започна изграждането на полева болница в столицата Загреб, с капацитет 420 легла. Заради евентуален недостиг на болнични легла, подобен ход се обмисля и в други големи градове в стрната.

Русия отчете рекордните 320 смъртни случая за последното денонощие. Властите поискаха затваряне на барове и ресторанти. Почти навсякъде на открито е задължително носенето на маски.