Увеличават се екипите на полицията и на Столична община, които контролират за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти и при струпвания на хора на открито.

От днес екипи на дирекцията за аварийна помощ и превенция на Столична община се включват в контрола на задължителното носене на предпазни маски на най-натоварените метростанции в час пик.

По искане на столичният кмет Йорданка Фандъкова СДВР засилва полицейското присъствие на местата с по-голямо струпване на граждани и за съдействие на екипите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) за контрол в градския транспорт.

Увеличават се и екипите на ЦГМ и Общинска полиция за извършване на съвместни проверки в градския транспорт. Продължават и проверките на търговски обекти и пазарите.

Началникът на Регионално управление на образованието Ваня Кастрева изнесе данни за карантинираните ученици в столичните училища.

Към момента в карантина са над 5700 ученици, а 201 са в положителен тест за COVID-19. Три училищата са взели решение да преминат към обучение в електронна среда.

Фандъкова предложи щабът да даде допълнителни указания на директорите, за да бъдат подпомогнати при вземането на решения за преминаване на дистанционно обучение.

„По предложение на медицинския съвет и за да улесним директорите във въвеждането на дистанционно обучение препоръчваме на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап - без осми клас, при условие, че има над 20% отсъстващи. Препоръчваме осмите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности“, каза столичният кмет.

В детските градини в София карантинираните групи са 13. По предложение на родители кметът ще поиска от министъра на образованието задължително присъствие на децата в предучилищните групи временно да бъде извинявано от директора при писмено искане от родителите.

Тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка. Декларациите могат да се подават и онлайн.