Испанският Сенат гласува започването на процедура за отнемане на автономния статут на Каталуния, съобщават световните агенции.

По-рано днес парламентът на провинцията обяви отцепване от Испания след референдум, който категорично подкрепи независимостта.

Така правителството на Мариано Рахой вече има право да управлява директно Каталуния от Мадрид, като се очаква днес премиерът на провинцията и неговите министри да бъдат уволнени, а полицейските части да бъдат поставени под правителствен контрол.

Главният прокурор на Испания се очаква да повдигне обвинение за бунт срещу държавата срещу каталунския лидер Карлес Пучдемон и няколко от министрите му. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат 30 години затвор.

Според чл.155 от Конституцията, в следващите 6 месеца трябва да бъдат проведени избори, които да излъчат ново правителство на Каталуния. Сенаторите се отказаха да поставят местните обществени медии под правителствен контрол, като освен това оставиха някои правомощия на местния парламент - но не и такива, свързани с евентуалната нова власт.

Една от основните местни партии призова държавните служители да не следват заповедите на Мадрид и така да приложат техниката на "мирна съпротива".

Хиляди излязоха на протест по улиците на Барселона в защита на независимостта.

Каталунците – жители на богата провинция, които смятат, че носят на гърба си останалата част от страната, особено от началото на кризата насам – проведоха референдум за отделяне.

Централната власт го обяви за незаконен и опита да го провали чрез намесата на тежковъоръжени полицаи в избирателните секции. Въпреки това управляващите в провинцията обявиха съкрушителна победа.

Брюксел и богатите страни членки на ЕС, които наляха много пари в испанската икономика и в момента са сред големите кредитори на Мадрид, обявиха, че няма да признаят независима Каталуния. Отцепването ѝ би се отразило силно негативно на испанската икономика, а и на цялата еврозона.

"За ЕС нищо не се променя. Испания остава единствената държава, с която водим комуникация", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. НАТО, САЩ, Германия, Великобритания и др. също подкрепиха Мадрид, ключов член на Алианса. Същото направи и България.