Испания планира да лекува от днес зараза от коронавирус почти като обичайна болест, подобна на грипа, предаде ДПА.

Хора, които се заразят с коронавирус, но развият само леки симптоми на болестта или са напълно безсимптомни, могат да водят нормален живот. Вече няма да се налага да си правят тест или да се изолират.

Само хора, които са в риск, ще трябва да са обект на досегашните изисквания. Те включват навършилите 60 години и лица с имунни проблеми, както и бременни жени и медицински работници.

Това означава, че единственото нещо, което се запазва от досегашните драстични мерки срещу разпространението на коронавируса в повечето региони, е задължителното носене на маска на обществени събития на закрито, както и в автобуси, влакове и самолети.

В автономна област Галисия изискването да се удостоверява, че е поставена ваксинация, че е направен тест или човекът се е възстановил от коронавирус, все още важи за влизане в болници и домове за стари хора. В сила остава и ограничението за броя хора на една маса в ресторантите. Но дори и тези ограничения трябва да бъдат отменени на 9 април, пише БТА.

Епидемичната ситуация в Испания, която беше засегната особено тежко в началото на пандемията, вече значително се е успокоила.

Понастоящем само 3,6% от всички болнични легла са заети от COVID пациенти. Близо 85% от населението се смята за ваксинирано, а 51% са получили и бустерна доза. В петък броят на заразените на 7-дневна база е бил 227 на 100 000 души население.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!