Бойците на групировката „Ислямска държава” започнаха кампания срещу хомосексуалистите с пропагандно видео. В него се вижда как бойци на групировката хвърлят от третия етаж на блок мъж, за когото се предполага, че е гей, пише в. "Индипендънт".

Преди екзекуцията ислямистите сформирали импровизиран съд, който обвинил мъжа в содомия и постановил, че трябва да бъде наказан със смърт. После най-малко 9 мъже го бутнали от третия етаж на сграда в контролираната от джихадистите иракска провинция Анбар. От видеото не става ясно дали мъжът е починал веднага.

Терористичната групировка публикува и ръководство за улавяне, наказания и отношение към заловените от бойците на организацията жени от други религии. Посочват се и подробности за правилното третиране на сексуалните робини, дава се и разрешение за насилване на деца.

Досега ислямистите са отвлекли над 2500 жени, а още поне 4600 са изчезналите в контролираните от тях райони. В ръководството се казва, че е изнасилването на робиня е разрешено "веднага след придобиването на собствеността над нея", а също така, че е "разрешено извършването на сексуален акт с робиня, която не е достигнала пубертет, стига да е физически способна на това".

Междувременно сайтът „Бъзфийд” съобщи, че бойци на ислямистите се опитват да продадат за 1 милиона долара трупа на обезглавения от тях през август американски журналист Джеймс Фоули.

"Ислямска държава" нареди на собствениците на магазини да изключват безжичния интернет през времето за молитва в източния сирийски град Дейр аз Зур, заяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс.

Мюсюлманските молитви се извършват пет пъти на ден. Документът бил издаден от самопровъзгласилите се власти на "Ислямска държава" в града, които следят за общественото поведение. Екстремистката организация контролира по-голямата част от провинция Дейр аз Зур, както и провинция Ракка в Северозападна Сирия. Идеята на джихадистите била да се предотврати предаването на информация за придвижването на нейните сили.


Срещу главния редактор на англоезичния индонезийски вестник "Джакарта пост" пък е повдигнато обвинение в богохулство заради публикувана карикатура на групировката "Ислямска държава" във вестника, съобщи АФП. Ако бъде признат за виновен, Мейдятама Сурьодининграт може да получи присъда до 5 години затвор.

На карикатурата в броя от 3 юли мъж развява знаме, на което пише "Няма друг Бог освен Аллах" над череп с пресечени кости. На заден план се вижда група джихадисти, един от които е насочил оръжието си срещу коленичили хора с превръзки на очите и завързани на гърба ръце.

След острата реакция на ислямистки организации "Джакарта пост" публикува извинение, изтъквайки, че карикатурата критикува използването на религиозни символи и порицава ИД.