Екстремисти от групировката „Ислямска държава” днес разрушиха древния град Хатра в Северен Ирак, съобщи иракски професор по археология, цитиран от ДПА.

Това е поредната атака срещу културното наследство на страната, отбелязва агенцията.

Хамед ал Джабури, ръководител на катедрата по археология в Мосулския университет, посочи, че джихадистите са взривили с експлозиви останките от древна Хатра и артефакти.

„Днес е извършено ново престъпление от Даеш срещу иракските антики", заяви пред ДПА Ал Джабури, използвайки арабското название на „Ислямска държава”.

„Това е непоправима загуба”, отбеляза той.

Град Хатра, обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на около 110 километра северозападно от Мосул, който де факто е столицата на „Ислямска държава” в Ирак.

Основан през трети век преди Христа, градът е известен с храмовете си. Разрушението, за което твърди университетският преподавател, се случва два дни след като иракското правителство обяви, че джихадистите са сринали с булдозери древния град Нимруд в северната част на Ирак.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун определи като „военно престъпление срещу цялото човечество" разрушаването на древния град Нимруд в Ирак.

Безразборното разрушаване на наследството не е само притеснение на културната общност или на специалистите. То е част от проблема за глобалната сигурност, то е част от стратегията за културното прочистване, за заличаване на паметта, за финансиране на тероризма”, коментира и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.