Екстремистите от "Ислямска държава" са се съгласили да изоставят последната си позиция в Дамаск, съобщиха държавните медии. Правителството се опитва да си върне контрола над цялата сирийска столица и околностите за първи път от 2011 г., предаде Асошиейтед прес.

Капитулацията последва седмица на офанзива на проправлителствени сили срещу квартал "Хаджар ал Асуад" и палестинския бежански лагер Ярмук в Дамаск, контролирани от бунтовниците.

На екстремистите е било предложено или да останат и да сключат примирие с правителството, или да заминат с автобуси за територия под контрола на "Ислямска държава" в източната Сирийска пустиня, съобщи държавната агенция САНА, без да уточни кога ще започне изтеглянето.

Базираната във Великобритания мониторингова организация Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че е настъпило "относително спокойствие" в двата района след обявяването на споразумението.

Междувременно джипове на ООН и днес бяха забелязани в центъра на Дума. Западни и руски медии успяха да посетят града далеч преди инспекторите. Руски телевизии в репортажите си поставят под съмнение химическата атака.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров се срещна със специалния пратеник на ООН за Сирия и осъди ракетните удари от 14 април, като заяви, че те са навредили на мирния процес в Женева.