„Не е краят“ – това ми казва Венета Хитрова за повторното вулканично изригване в близост до исландското градче Гриндавик.

В поредицата „Исландски дневници“ с помощта на нашата сънародничка ви разказваме от първо лице какво се случва в истинската земя на огън и лед. 

Окончателен край на вулканичната активност в района не се очертава, казва Венета. Според последните изчисления и измервания на учените потокът магма, който идва от недрата на планетата ни, все още силно захранва камерата под Свартсенги.

Снимка: Венета Хитрова

„Новото изригване е четири пъти по-слабо и значително по-кратко от предишното, което стана на 18 декември“, казва Венета.

Опасност да Гриндавик?

„Всички заграждения, които властите издигнаха, си свършиха работата“, казва Венета. Те отклоняват магмения поток далеч от селището и към момента няма непосредствена заплаха за постройките.

Снимка: Венета Хитрова

Въпреки това има нанесени щети – Гриндавик е без ток и вода заради множеството земетресения, които предшестваха новото изригване.

Две къщи бяха напълно опожарени от лавата, а трета е изцяло погребана под нея.

Снимка: Венета Хитрова

„Най-голямата болка е за хората. Малкото сплотено общество, което са създали през годините – живот в града, закусвалнята, бакалията, училището, църквата – всичко е разрушено. Хората са принудени да се разпръснат из цялата страна. Чувстват се уязвими и сами“, казва Венета.