Ирландската полиция и военноморски флот задържаха край южното крайбрежие на Ирландия товарен кораб, който е превозвал наркотици на стойност около 157 млн. евро, което е рекорд сред пратките, конфискувани в страната, съобщи днес полицията в Дъблин.

Повече от 2,2 тона кокаин са открити на борда на регистрирания в Панама кораб "Ем Ви Матю". Стойността на дребно на наркотика се оценява на около 157 млн. евро.

"Това е най-голямата конфискация на наркотици в историята на страната“, каза говорителят на полицията Джъстин Кели. Трима членове на екипажа са арестувани и оставени в следствения арест.

Дългият 189 метра кораб за насипни товари беше засечен вчера от ирландската полиция и военноморски флот, които дадоха предупредителни изстрели, преди да се качат на борда и да го придружат до пристанището на Корк, където в момента е задържан.

Наркотикът "без съмнение е бил предназначен за ирландския и европейския пазар", каза в изявление ирландската министърка на правосъдието Хелън Макенти.

"Това ще стане голям удар за организираните престъпни банди, участващи в международно разпространение на наркотици“, добави тя.

Според вестник "Айриш таймс" полицията е проследявала кораба, подозирайки, че превозва кокаин от Южна Америка и прехвърля наркотици на по-малки плавателни съдове в морето.

Ирландската полиция арестува в неделя двама мъже, след като ги спаси, когато рибарската им лодка заседна на пясъчна плитчина край югоизточното крайбрежие на Ирландия. Полицията ги подозира в престъпления, свързани с организираната престъпност.

Толкова голяма пратка с наркотици не би могла да влезе в ирландски води без участието на ирландска банда, каза Джъстин Кели. Бандите в Ирландия имат "директни връзки с Южна Америка", добави говорителят, цитиран от БТА.