Ирландското правителство обяви днес, че през май или юни 2018 г. ще организира референдум за абортите, които сега са забранени с изключение на случаите, когато е застрашен животът на майката.

Абортът винаги е бил незаконен в Ирландия, но забраната му беше вписана в конституцията през 1983 г., след като беше подкрепена от 67 процента от гласовете на допитване до населението.

През 2013 г. Ирландия напусна малобройната група на европейските страни, където абортът е напълно забранен, но го разрешава единствено при опасност за живота на майката.

Законът не зачита изнасилването, кръвосмешението или малформациите на плода като причини за аборт и подобна интервенция представяла престъпление, наказуемо с 14 години затвор.

Хиляди ирландки годишно отиват в чужбина, главно във Великобритания, за да направят аборт законно.
Референдумът за аборта ще се състои само седмици преди посещението на папа Франциск в Ирландия за Световната среща на семействата през август 2018 г. в Дъблин.

Правителството съобщи за референдума, след като в събота в ирландската столица се състоя демонстрация с искане за узаконяване на абортите, а на 20 септември защитнички на правото на аборт организираха шествие пред парламента.

Властите обявиха, че догодина и през 2019 г. ще свикат и други референдума – за член от конституцията, който забранява богохулството, и за друг, който постановява, че мястото на жената е у дома като домакиня.