Ирина Бокова се сбогува с ЮНЕСКО. След 8 години начело на организацията, българката предаде щафетата на французойката Одри Азуле.

Преди тази смяна Бокова прие предизвикателството да открехне вратите на кабинета на генералния-директор, специално за зрителите на bTV и Светослав Иванов.

Първоначалният план беше да вземем интервю от Ирина Бокова. Днес тя има около 20 срещи и оказва се – прекарва повечето време на крак. Това е и причината това интервю да започне на крак, в един кабинет, в който са се случвали и се случват много интересни и важни неща.

Какво имате на бюрото?
– О, на бюрото в момента, не го гледайте, тъй като е много объркано. На бюрото имам, това е последният брифинг, това е папката, споразумението, което подписахме току що с г-н Банов за 6 г. продължаване на центъра за нематериално наследство под егидата на ЮНЕСКО.

– Като погледнете през прозореца, ако ви върна 8 г. назад, тази гледка как ви действа, ще ви липсва ли?

– Това е Айфеловата кула, отзад е Дефанса, пред нас е Военното училище, също един стар исторически комплекс. Мисля, че това е една от най-красивите гледки тук, в Париж.

– Ще ви липсва ли?

Да, до голяма степен, но тъй като ще прекарвам много време тук, се надявам, че ще бъда отново свързана с Франция.

Ирина Бокова – равносметката за успехите, неуспехите, оттеглянето на САЩ, българската битка за ООН, Азербайджан и бъдещето. Едно интервю от кабинета с гледка към Айфеловата кула тази неделя в предаването "120 минути" със Светослав Иванов.