Иран е изпитала успешно новата си балистична ракета „Хорамшахр” с обсег 2000 километра и със способност да носи няколко конвенционални бойни глави, за да може да поразява няколко цели едновременно. Това предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Иранската държавна телевизия.

Новата ракета бе показана вчера по време на военен парад в иранската столица Техеран. Не се съобщава точната дата на ракетното изпитание. Държавната телевизия показа само кадри от изпитанието. После бяха показани кадри и от вътрешността на ракетата.

Тази новина идва в момент на напрежение между Техеран и Вашингтон относно иранската ядрена сделка, остро критикувана от президента Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.

Иран притежава вече две ракети с обсег 2 хиляди километра, които могат да достигнат Израел, както и американски бази в региона.

Междувременно Китай обяви, че ограничава износа на петрол и спира вноса на текстил от Северна Корея в съответствие с най-новите санкции, наложени от ООН.

Пекин е последният важен търговски партньор, доставчик на горива и дипломатически съюзник на севернокорейския режим, припомня Асошиейтед прес.