Специални части от иракската армия са влезли в кв. „Карама” в бастиона на „Ислямска държава” Мосул, предаде „Ройтерс”.

На този етап се очаква войските да се окопаят в квартала, докато останалите сили напредват в други части на града. По-рано днес беше освободена и Базуая, село на няколко километра от Мосул.

Правителствени войски и кюрдски отряди заедно започнаха мощна офанзива срещу джихадистите през последните седмици, като целта е именно прогонването на терористичната организация от ключовия град. Западните съюзници подпомагат щурма от въздуха.

От събота шиитски милиции също се бият с ИДИЛ, като целта им е да откъснат Мосул от неформалната столица на екстремистите Ракка.

Джихадистите са близо 10 пъти по-малко от коалицията, която ги атакува, но са добре подготвени и повечето от тях са решени да се бият до смърт. Често срещу танковете те хвърлят бронирани автомобили, натъпкани с експлозив. В самия град те извършват нови и нови зверства, като всеки ден десетки хора биват екзекутирани по подозрения в шпионаж.

Очакванията са битката за 1,5-милионния Мосул да бъде една от най-тежките, които Ирак е виждал от падането на Саддам Хюсеин през 2003 г.