Иракският парламент избра за президент кюрда Фуад Масум, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местни медии. Изборът трябваше да стане в сряда, но основните кюрдски групи помолиха за един ден отсрочка, за да могат да съгласуват кандидата си.

Съгласно системата за управление, договорена след падането на Саддам Хюсеин, и съгласно конституцията, приета през 2005 г., министър-председателят е от шиитското мнозинство, председателят на парламента е сунит, а президентът, чиито функции са до голяма степен представителни - кюрд.

Президентският пост в Ирак действително не е от голямо значение, властта се намира в ръцете на премиера. Ключова задача на парламента сега е съставянето на правителство, след като миналата седмица за председател на парламента беше избран сунитът Салим ал Джабури.

След изборите на 30 април шиитската коалиция на Малики получи най-голяма подкрепа, но не и стабилно мнозинство. И в Ирак, както и в чужбина, се засилват призивите за оттегляне на премиера, критикуван заради политиката си на маргинализиране на сунитите.

В същото време сунитски бунтовници установиха контрол над големи райони от страната. А в Иракски Кюрдистан се говори все по-усилено за обявяване на независимост.