Правителството на Ирак обяви, че американските удари по групи, подкрепяни от Иран, го принуждават да прекрати водената от САЩ военна мисия в страната, предава Ройтерс.

Американските военни казаха, че при един такъв е убит командир от „Катаиб Хизбула“, подкрепяна от Иран въоръжена групировка в Ирак, която Пентагонът обвинява в нападение над американска база.

Говорител на външното министерство на Иран описа удара на САЩ като „ярък пример за американски държавен тероризъм“ и нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Ирак.

Яхя Расул, военен говорител на иракския премиер Мохамед Шия ас Судани, каза в изявление, че ръководената от САЩ коалиция „се е превърнала във фактор за нестабилност и заплашва да въвлече Ирак в цикъла на конфликта“.

Американските удари започнаха, след като тяхна база в Йордания беше поразена с дрон. Трима военни загинаха, а десетки бяха ранени. Според САЩ зад атаката стоят групи в Сирия и Ирак, подкрепяни от Иран.

 

 

Всички разговори за бъдещето на водената от САЩ мисия се очаква да отнемат месеци, ако не и повече, като резултатът е неясен. Целта на мисията в Ирак, в която участват и други държави, бе да се сложи край на „Ислямска държава“. САЩ изпратиха 2500 войници в Ирак.

Ударите в Сирия

Американската окупация в някои части на Сирия не може да продължава повече, заяви преди дни сирийската армия, след като американските сили нанесоха удари по проирански групи в Сирия и Ирак.

САЩ обявиха на 2 февруари, че ударите са били извършени успешно по елитните ирански сили и проирански групи в Ирак и в Сирия. Атаката е продължила тридесетина минути, поясни Белият дом.

 

 

Според сирийския Център за правата на човека най-малко 18 проирански бойци са били убити в Източна Сирия.

В Ирак при американските удари са били убити 16 души, сред които и цивилни, заяви говорителят на иракското правителство Басем ал Ауади. Той подчерта, че с тези удари сигурността на Ирак и на региона ще се окажат на ръба на пропастта.

Говорителят определи като лъжа изявленията на САЩ, че ударите са били предварително координирани с Вашингтон, пише БТА.