В Белгия искат да направят светофарите по-интелигентни във Фламандската част с помощта на приложения за трафик. 

„Интелигентните светофари“ отчитат в по-голяма степен гъстотата на трафика в определен час от денонощието, така че участниците в движението да не чакат ненужно на червен светофар.

Светофарите ще работят така, че ако няма търсене зелена светлина от страна на шофьорите, то тя ще остане червена. 

Първоначално това ще се отнася за автомобилите, а в дългосрочен план и за велосипедистите, и други целеви групи, като линейки и пожарни.

Как работи приложението?

Първо се изтегля приложението Flitsmeister или Karta GPS, а след това му се дава достъп до данните на местоположението. 

Те ще работят така, че щом шофьорът наближи кръстовище интелигентните светофари, ще изпращат сигнал чрез приложението, а оттам и до компютър, който ще управлява тези светофари. 

Фламандската агенция за пътища и трафик (AWV) управлява повече от 1700 кръстовища със светофари. Тя иска да направи 250 от тях интелигентни през следващите две години. 

„Ние свързваме някои светофари с интернет и чрез тях постоянно се изпращат данни към компютър, който също може да получава вашите безжични данни през вашия смартфон“, обяснява  Вим Ванденберге, експерт в изследователския институт “Имек”.

С помощта на приложението шофьорите ще могат да проследят къде около тях светофарите светят зелено или червено.

„Самото ви приложение също изпраща данни в облака и тогава светофарът знае, че наближавате. Ако няколко души са на един и същи път, и се образува трафик, а те в същото време подадат сигнал, че наближават светофар, то той ще светне по-бързо в зелено“, добави Ванденберге.