Биотехнологична компания предлага смел отговор на изменението на климата – капсула в стил космически кораб, която може да отглежда ефективно растения и в крайна сметка да бъде разгърната на Марс, съобщава Ройтерс.

Базираната в Париж и Лос Анджелис компания е проектирала капсулна система (подобна на Ноев ковчег) с контролирана среда, която един ден може да позволи отглеждането на различни култури в космоса.

Проектът е на Барбара Белвиси, като тя го реализира през 2018 г. Лабораторията ѝ е базирана извън Париж.

Снимка: Reuters

Изследователката успешно проектира системи за живи култури в контролирана среда на Земята, като се надява, че това ще доведе до устойчиво земеделие.

Снимка: Reuters

Капсулата BioPod е висока около 5 метра и има площ от 55 кв. метра.

Снимка: Reuters

Формата ѝ е уникална –елипсоидната ѝ форма спомага за поддържането на по-добър контрол на въздушния поток, отоплението и охлаждането.

Проектът ще бъде представен в Дубай, за да събуди интереса на потенциалните инвеститори. Именно там в момента се провежда тазгодишната конференция на ООН за климата, която ще продължи до 12 декември.

Снимка: Reuters

Биотехнологичната компания планира да продава всяка една такава капсула за 350 000 щатски долара, след като бъде пусната на пазара.