Индия разреши спешното използване на ваксината срещу COVID-19 на „Модерна“, стремейки се да увеличи ваксинациите след рекордното нарастване на инфекциите и смъртните случаи в страната, предаде БГНЕС.

Огромната нация от 1,3 милиарда души беше засегната от страховит скок в случаите на коронавирус през април и май, който доведе здравната система до колапс.

Ваксината на „Модерна“ е четвъртата, одобрена от Ню Делхи, след местната „Ковишилд“ и препаратите на „АстраЗенека“ и „Спутник V”.

„Продължаваме да полагаме усилия, за да получим и други международно разработени ваксини като „Пфайзер“ и „Джонсън и Джонсън“, заяви член на правителствения консултативен орган “NITI” по време на брифинг на здравното министерство.

Преди два месеца Индия заяви, че ще ускори одобрението на ваксини, произведени извън държавата, които вече са получили разрешение за спешна употреба от големи регулатори като Американската администрация по храните и лекарствата.

Близо 327 милиона дози са приложени след стартирането на програмата за масова ваксинация в средата на януари, но само шест процента от възрастното население на страната - или 57 милиона души - са получили и двете дози при ваксините с двукратен режим на поставяне.

Индия е втората най-засегната от вируса държава в света с над 30 милиона случая и близо 398 000 смъртни случая.