След първите часове на новото правителство в Северна Македония, все още не е ясен пътят на Скопие към Европа, нито как новият кабинет ще се позиционира спрямо България. В двудневната дискусия именно тези теми бяха ключови.

Така новите лидери, които имат по-твърда позиция срещу промените в Конституцията и включването на българското малцинство в нея, ще определят бъдещето на Северна Македония.

„Българският диктат няма да мине, докато съм премиер. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония, защото преди да влезете в такива авантюри трябваше да седнете и да ни подадете ръка, за да седнем и да поговорим“, каза вчера в парламента новоизбраният премиер Християн Мицкоски.

Гласуването за ново правителство се състоя 2 часа по-рано, тъй като парламентът имаше проблеми с тока.

 

А от опозицията отбелязаха, че гражданите са излъгани:

„ВМРО-ДПМНЕ ни обеща нещо съвсем различно, че ще върне конституционното име, че ще развали договора с България. Виждам, че сменихте позицията си и това е добре“.

Сега Християн Мицкоски ще трябва да реши дали предложението за влизането на българите ще остане в сила или ще го оттегли от парламента.