Президентът на САЩ Барак Обама най-вероятно ще предложи Джанет Йелън за нов председател на Управлението за федерален резерв (УФР), изпълняващо ролята на централна банка на страната. На това залагат мнозинството от американски икономисти, анкетирани от вестник "Ю Ес Ей тудей".

Местни медии съобщиха по-рано, че Обама е свел списъка на кандидатите за централен банкер на САЩ до двама. Това са 58-годишният Лорънс Самърс, бивш министър на финансите при президента Бил Клинтън, и 66-годишната Джанет Йелън, настоящ заместник-председател на УФР и "дясната ръка" на централния банкер Бен Бърнанке. Ако Обама предпочете Йелън, тя ще стане първата жена начело на централната банка на САЩ.

"Ю Ес Ей тудей" съобщи, че според 32-ма от анкетираните икономисти Обама ще избере Йелън. Само четирима от експертите са на мнение, че следващият ръководител на УФР ще бъде Самърс.

Йелън има по-висока квалификация. Тя е работила в УФР в период на финансова криза и ще може да продължи сегашния курс на парична политика, отбеляза водещият икономист на чикагската консултантска компания Месироу файненшъл (Mesirow Financial) Даян Суонк.

Барак Обама заяви в интервю за в. "Ню Йорк таймс", публикувано в края на миналата седмица, че обмисля "няколко изключителни кандидатури" за поста председател на УФР след оттеглянето на Бен Бърнанке. Президентът посочи, че до няколко месеца ще оповести кого ще номинира за шеф на централната банка.

Мандатът на Бърнанке изтича на 31 януари догодина и се твърди, че той няма да пожелае да остане за трети пореден четиригодишен мандат начело на УФР.