Шведският гигант ИКЕА се изправя пред френския съд по обвинение в шпионаж и следене на свои служители и кандидати за работа, предаде кореспондент на bTV. Това се случва девет години след първата подадена жалба срещу фирмата.

През февруари 2012 г., френският синдикат „Форс увриер“ подава сигнал за организирана система за следене на служители и клиенти на компанията. Информацията бързо се разпространява в медиите и ИКЕА се озовава в центъра на обществен скандал.

Сред събраните доказателства са редица съобщения между отдел „Управление на кризи“ и частни разузнавачи, които трябва да дадат мнението си за определени служители или кандидати за работа.

Според близки до разследването, в течение на схемата за шпиониране е била дирекцията на френския клон на ИКЕА. Редица висши кадри обаче отричат да са знаели за похватите.

Юридическите съветници на ищците твърдят, че не е възможно висшите ръководни кадри да не са били информирани. В архивите са запазени фактури за суми между 500 и 600 хиляди евро за хонорари срещу получаване на информация за служители.

16 души са изправени пред съда. Те са бивши ръководители, сътрудници и дори полицейски служители. Обвиненията срещу тях за различни - нарушаване на служебна тайна и незаконно събиране на информация от личен характер, която може да навреди.

Обвиняемите могат да получат ефективна присъда от една до 10 години затвор и глоба до 375 хиляди евро.