Изгоряло шаси с огромна кръгла дупка в средата си и купол, обърнат в храстите на метри от него – това е една от типичните гледки по време на войната в Украйна. Обикновено „обезглавената“ жертва е руски танк, като до момента в конфликта подобна съдба са имали над 300. Една от причините е неудачно инженерно решение, датиращо от съветско време, но непроменено и в машините, произвеждани днес.

Заради него руските танкове са с по-компактни размери, но при пряко попадение целият им боекомплект се взривява, изстрелвайки нагоре купола и убивайки екипажа. Като смъртоносна играчка на пружина.

Снимка: Getty Images

В свой обширен материал Си Ен Ен цитира експерти, според които тази слабост е известна от десетилетия, но нищо не е направено за намаляването ѝ. В резултат стотици руски танкисти са загубили живота си. Това е труден за възстановяване ресурс – за добре подготвен екипаж са нужни цели 12 месеца интензивно обучение.

За какво става въпрос?

Руските танкове и бойни машини на пехотата складират голямо количество от снарядите си в купола. Това е направено с цел по-нисък профил, по-компактни размери и по-ниска забележимост в битка, обяснява експертът по изучване на Русия Сам Бендет от Центъра за нова американска сигурност. В същото време, заради това натрупване на взривни материали даже непряко попадение може да отключи верижна реакция, която да доведе до взрив даже на целия боекомплект от 40 снаряда.

Той е напълно достатъчен да откъсне тежащия тонове купол и да го качи на втория етаж на някоя близка жилищна сграда. По-лошото е, че всички в поразената машина нямат никакъв шанс за оцеляване в огромната експлозия. Архивното видео по-горе показва как се случва това при обстрел с противотанкова ракета.

Никълъс Дръмънд – бивш офицер от британската армия и настоящ анализатор в сферата на отбраната, посочва, че подобен проблем имат и бойни машини като БМД-4, която побита тричленен екипаж и петима войници, но при попадение се превръща в „мобилен ковчег“.

Снимка: Getty Images

Ефектът „Играчка на пружина“ е забелязан за първи път от американците по време на Войната в Персийския залив през 1991 г. Тогава Ирак губи огромна част от своите основни бойни танкове Т-72 именно след детонация на боекомплекта вътре в машината. По-нови модификации от него в момента Русия използва и в Украйна, като те продължават да са уязвими.

Същият или много подобен механизъм на съхранение и зареждане на боеприпасите е запазен и при по-новите и масови в руските сухопътни войски танкове Т-80 и Т-90. Затова и те също стават жертви предимно на преносимите противотанкови ракети „Джавелин“ и NLAW, но също и на гранатомети, дронове и стандартни артилерийски системи, които украинците използват.