„Ислямска държава“ се е съгласи да освободи отвлечените от групировката стотици сирийски работници, предаде "Франс прес".

Сирийски посредници са постигнали споразумение с „Ислямска държава“ за освобождаването на близо 300 работници отвлечени от циментова фабрика до гр.Дмеир, източно от Дамаск.

Според Сирийския център за човешки права, местни хора от Дмеир посредничили за освобождаването на задържаните от джихадистите. Около 170 души ще бъдат пуснати, а останалите са успели да избягат.

Близката до „Ислямска държава“ информационна агенция „Амак“ потвърди, че групировката освобождава работниците. Близо 20 души не са освободени поради обвинения за принадлежност към правителствени милиции. 4 други работници са били екзекутирани за това, че са „друзи“ – клон на исляма, обявен за еретичен от групировката .

Подобни отвличания от страна на „Ислямска държава“ са честа практика. През януари джихадистите отвлякоха 400 души, главно жени и деца. Миналата година групировката отвлече 220 асирийци-християни от североизточна Сирия, които по-късно бяха освободени чрез посредничество.