От европейска гледна точка, темата за контрола върху огнестрелните оръжия изглежда относително ясна тема – конкретни хора в конкретни ситуации имат право да са въоръжени и във всеки друг случай говорим за нарушаване на закона, което трябва да се преследва и наказва от властите. Отвъд Океана, обаче, това какво имаш в кобура си е изключително комплексен въпрос, който включва в себе си народопсихология, политика и много пари.

Няма и как да е иначе, когато са замесени интересите на оръжейното лоби, партийци от целия спектър и правозащитници… а и освен това в ръцете на гражданите от поколения насам има огнева мощ, по-характерна за мащабите на армия. Очаквано, никой няма особено желание да отстъпва от своята позиция – особено когато правото на притежаване и носене на оръжие е защитено с Втората поправка на американската Конституция и за мнозина даже самият дебат по въпроса е ограничаване на права.

Снимка: iStock

Според изследователския център „Пю Рисърч“ мнозинството от притежателите на оръжие в САЩ – цели 74%, казват, че правото да го притежават е „от съществено значение" за тяхната свобода, докато само 44% смятат, че лекотата, с която хората могат законно да се сдобият с такова, допринася поне в малка степен за насилието с в страната. Оттук нататък разногласията само се увеличават, а на техния фон в Щатите ежегодно стотици хора умират при масови стрелби.

Плашещо или не днес в ръцете на американските граждани има над 393 млн. единици огнестрелни оръжия.

Откога в САЩ се говори за контрол на оръжията?

Най-известният и може би последен „голям” закон за контрол на оръжията е федералната забрана на нападателните оръжия, приета през 1994 г. след грандиозна политическа битка на Капитолийския хълм. Тя обаче е поучителна за трудностите при създаването на ефективна и политически приемлива забрана.

Снимка: iStock

Джо Байдън, тогава влиятелен председател на Сенатската комисия по правосъдие, е ключов поддръжник на забраната като част от голям закон за борба с престъпността, прокаран от президента Бил Клинтън. Тогава държавният глава го изтъква като победа над Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA), припомня „Уолстрийт Джърнъл” в обширен материал по темата.

Когато през 2004 г. се стига до препотвърждаване на забраната, тя не успява да събере необходимите гласове в Конгреса, въпреки че тогавашният президент – републиканецът Джордж Буш-младши, заявява, че ще я подпише, ако тя попадне на бюрото му.

Снимка: Getty Images

Днес защитниците на правата на оръжията и много от привържениците на контрола върху тях смятат забраната за неефективна и политически деструктивна. Критиците твърдят, че тя не е постигнала това, което е имала за цел – да ограничи продажбите на оръжията и най-вече на карабини тип AR-15. Според правителствени оценки преди забраната от 1994 г. американците са притежавали около 400 000 такива, а днес в частни ръце има около 20 млн. Надали е изненада, че именно такова оръжие често се оказва в ръцете на извършителите на въоръжени нападения с невинни жертви.

Какво направиха Обама и Тръмп по въпроса?

Точно след като Барак Обама и вицепрезидента му Джо Байдън спечелиха втория си мандат през 2012 г., страната претърпява една от най-тежките масови стрелби в историята си в началното училище „Санди Хук” в щата Кънектикът. Загиват общо 48 души, от които 22 деца. Тогава Обама предлaга строг контрол върху закупуването на оръжия и забрана на пълнителите с голям капацитет. Законопроектът обаче не успява да събере необходимите 60 гласа от Сената, за да бъде приет, припомня Ей Би Си.

След като определя контрола върху оръжията „най-голямото разочарование" на своето президентство, през 2016 г. Обама използва своите правомощия на държавен глава, за да прескочи Конгреса и подписва изпълнителни заповеди за затягане на някои вратички при закупуване на оръжие, но заповедите не довеждат до почти никакви осезаеми действия за ограничаване на масовите стрелби.

Снимка: iStock

През 2017 г. Сенатът на САЩ блокира наредбата на бившия държавен глава, която би попречила на около 75 000 души с психични разстройства да си купуват огнестрелни оръжия. Консервативни политици с подкрепата на NRA и други организации се противопоставят на мярката и насърчават Конгреса да предприеме процедура по анулирането ѝ. Малко след решението на Сената новоизбраният президент Доналд Тръмп подписва законопроект, с който окончателно отменя заповедта на предшественика си.

През своите 4 години в Белия дом Тръмп защитаваше позицията, че отговорното притежание на оръжие не е опасно за обществото – точно както мисли най-консервативната част от електората му, а също и дарителите на партията му от оръжейния сектор.