Шест арабски държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар по обвинения, че страната подкрепя тероризма и дестабилизира региона.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн обявиха, че прекратяват дипломатическите отношения със страната, като я обвиняват, че подкрепя терористични групировки като „Ислямска държава” и „Ал Кайда”. Решението им е дошло, „за да защитят националната сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма”, пише Саудитската информационна агенция.

По-късно страните бяха последвани от Йемен и Либия. Международно признатото йеменско правителство обвини емирството от Персийския залив, че работи със свързаните с Иран бунтовници хуси, които са негови врагове, и къса връзките си с него, съобщи държавната агенция „Саба”.

„Взаимоотношенията на Катар с превратаджийските милиции и подкрепата му за екстремистки групировки стана ясна”, съобщиха от правителство на Йемен в свое комюнике. В него пише още, че страната подкрепя решението Катар да бъде изключен от предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която от над две години се бори да прогони хусите от йеменската столица Сана.

Снимка: Reuters

Саудитската столица Рияд вече е затворила границите, прекъсвайки всякакви сухопътни, морски и въздушни връзки с полуострова. Очаква се това да доведе до големи икономически последици за емирството.

ОАЕ дадоха на катарските дипломати 48 часа да напуснат страната. От утре полетите на авиокомпаниите „Етихад еъруейз”, „Емиратс” и „Флайдубай” от и към Доха ще бъдат прекратени.

Страните от коалицията обявиха и че ще затворят въздушното си пространство за „Катар еъруейз”.

Безпрецедентната мярка идва на фона на растящо напрежение между страните от Персийския залив и Иран.

Според Катар мерките са неоправдани и неоснователни. Те са взети „съгласувано с Египет с ясната цел да поставят държавата под опека, което означава нарушение на суверенитета ѝ”, коментира катарското външно министерство в свое изявление. Според ведомството това е част от „враждебна кампания, базирана на лъжи”, която има за цел да навреди на емирството.

Катар ще предприеме необходимите мерки, за да осуети опитите за посегателство срещу населението и икономиката му”, се уточнява още в изявлението.

Вижте повече във видеото: