Гърция е готова да изпрати сили за постигане на примирие в Либия. Това заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас след срещата си с командира на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар в Атина, съобщи АНА-МПА.

ЛНА воюва срещу Правителството на националното съгласие в Триполи и подкрепя базираната в Тобрук алтернативна държавна власт.

Точните думи на Дендиас, както е цитиран от АНА-МПА, са: "Гърция е готова да помогне за утрешния ден на Либия или с участието на онези сили, които са необходими за установяването на примирие, или с участието на гръцки сили в европейската операция за налагане на ембаргото върху продажбата на оръжие и прехвърлянето на наемници в Либия".

Изявлението на Дендиас идва на фона на изказването на турският президент Реджеп Тайип Ердоган този четвъртък, че Турция започва да изпраща в Либия войници в подкрепа на правителството в Триполи.

Под „налагане на ембаргото върху продажбата на оръжие и прехвърлянето на наемници в Либия“ гръцкият военен министър вероятно отново визира доставките на Анкара за Правителството на националното съгласие в Триполи.

Според публикации на центъра „Карнеги“ за Близкия изток между май и октомври миналата година Турция е изпратила 20 военни дрона в Триполи заедно с обслужващия ги военен персонал, а военните доставки на Анкара за правителството на Ал Сарадж имат дълга история. През 2018 г. в гръцки води бе задържан кораб под танзанийски флаг превозващ експлозиви и детонатори от Турция за либийския град Мисрата.

По думите на гръцкия министър, двамата с Хафтар са се обединили около желанието си за прекратяване на огъня в Либия, изтегляне на наемниците и отмяна на незаконните меморандуми, с което очевидно се визира споразумението между Триполи и Анкара за делимитиране на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Междувременно Европа се готви за мирната конференция за Либия, свикана от Германия в Берлин тази неделя, на която се очаква да присъства и руският президент Владимир Путин. Гърция обаче не е била поканена на форума, което предизвика недоволството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

По този повод Дендиас е поискал от Хафтар да постави на конференцията за Либия в германската столица въпроса за анулирането на меморандума, подписан в края на ноември от Турция и либийското Правителство на националното съгласие в Триполи за морско делимитиране, съобщава "Катимерини".

След срещата с Хафтар Дендиас изрази надежда, че на срещата Меркел ще бъде защитник на общата европейска позиция, според която меморандумите между Турция и Либия са невалидни. 

Според Атина документът нарушава суверенните й права на изключителна икономическа зона край остров Крит.

Либийската национална армия на Хафтар воюва срещу признатото от ООН Правителство на националното съгласие, което подписа меморандума с Анкара. ЛНА отхвърли меморандума като незаконен и нарушаващ правата на други страни от региона.