И бившият премиер на Франция Франсоа Фийон, и независимият кандидат за президент Еманюел Макрон ще спечелят предстоящите президентски избори, ако отидат на балотаж срещу лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Това показва социологическо проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Но кандидатът на десницата Фийон, който в момента е под натиск заради твърдения, че съпругата му е била назначена фиктивно за парламентарен асистент, губи инерция. Той отрича да е извършил нещо нередно.

От вчера Фийон загуби 1% от намеренията за гласуване и в момента институтът предвижда, че и той, и Макрон ще получат по 20% от вота на първия тур от президентските избори на 23 април. Очаква се той да бъде спечелен от Льо Пен с 24,5%, смятат социолозите.

На балотажа на 7 май обаче тенденцията се обръща. Макрон ще победи Льо Пен с 63 срещу 37%, а Фийон ще я победи с 59% според социологическото проучване, направено за сп. "Пари мач".

В сондажа са участвали 1400 гласоподаватели. В него се допуска, че в изборите ще участва центристът Франсоа Байру, който още не е заявил дали ще го направи, посочва БТА.