750 милиарда долара – на толкова се оценява разхищението на храна всяка година. По време на своя конференция в Букурещ организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) отправи призив за намаляване на загубите е името на борбата с глада, предаде Франс прес.

Според ФАО, 1.3 млрд. тона храна (или една трета от световната продукция) се разхищават всяка година.

„В развитите страни разхищението е свързано най-вече с предпочитанията на потребителите, докато в по-слабо развитите страни то се дължи най-вече на неадекватни инфраструктури и технология, както и на недостатъчно образование сред земеделските производители”, посочи експертът от организацията Степан Танич.

Ограничаването на тези загуби най-общо се разглежда като обещаващ път за изкореняване на глада и би могло значително да подобри условията на живот в развиващите се страни, където липсва сигурност за дребните земеделски производители, отбелязва организацията.

Според нейните данни, ако разхищението и загубите на храна се намалят наполовина, би било достатъчно да се увеличи с 25 процента обемът на необходимата храна до 2050 г., за да се изхрани световното население. Сегашните оценки са за 60 процента.

Според ФАО, целта е осъществима от техническа, икономическа, екологична и обществена гледна точка. За целта е нужна и помощта на неправителствения сектор.