Случващото се в момента в САЩ е един опит за преврат, няма как да го наречем по друг начин. Това каза в ефира на bTV професорът в Калифорнийския университет Христофор Караджов. 

„Това е абсолютно безпрецедентно, защото е имало протести по време на Виетнамската война, да речем, в края на 60-те години, началото на 70-те, когато Капитолия е бил обсаден по подобен начин. Дори има кадри с парламентьори, които влизат вътре, но то е било извършено по много по-контролиран начин".

"Със сигурност не са разменяни изстрели вътре в сградата. Това е нещо абсолютно стряскащо, безпрецедентно, ужасяващо за мен, защото това е цитаделата на американската демокрация. Това е сграда, институция, която трябва да е пример за всички демокрации по света и виждате какво се случва”, допълни Христофор Караджов.

Снимка: EPA

"Президентът Тръмп излезе наистина преди малко с обръщение да призове протестиращите да се приберат по домовете си мирно, но в същото време продължи да настоява, че тези избори са спечелени от него и то решително, че има масови измами в изборите, тоест, на практика той казва точно това, което подклажда страстите на тази тълпа, на тези няколко хиляди души, около 30 – 40 000, не знам колко се влезли точно в сградата на Капитолия, но са със сигурност няколко стотин до хиляда души. 

Така че той не прави абсолютно нищо, което един отговорен лидер би трябвало да направи в сегашната ситуация".

"Джо Байдън излезе с реч, както каза колегата Ясен Дараков, каза нещо, което е много очевидно, че демокрацията може да се окаже доста крехка и, че това е много болезнено забележимо в ден като днешния", допълни Христофор Караджов.

Може ли да се отложи церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън?

Конституционно президентът на САЩ прекратява мандата си на обяд на 20 януари. Няма конституционен вариант той да остане на власт и да не встъпи нов президент в този час, обясни Христофор Караджов.

"Истината е, че законът по който се извършва това гласуване, който е от края на 19-ти век, защото конституцията не е разписала всеки детайл, е доста мъгляв и това всичко се е правило винаги на добра воля в условията на разбиране от страна на победили и победени, че властта трябва да се предаде мирно, че след 4 години другата страна ще има своя шанс отново”, добави професорът.

Проф. Караджов определи поведението на Доналд Тръмп, който не желае да признае изборното си поражение, като „безпардонно, безотговорно, отвратително поведение, което не подобава не на лидера на такава огромна могъща държава с най-старата действаща демокрация, а подобава на лидера на бананова република”.