„Свободата е заразна и очаквам промяна в руското общество“. Това каза разследващият журналист Христо Грозев пред bTV.

В деня, когато хиляди руснаци в Москва и хора от целия свят гледаха опелото на опозиционера Алексей Навални, Христо Грозев се прости от дистанция със своя приятел.

„Той вярваше безкрайно в свободата на словото до степен, до която сме спорили по тази тема, тъй като аз смятах, че тази свобода има граници, но той смяташе, че не трябва да има граници. Той беше дълбоко морален човек“, посочи той.

Българският журналист беше човекът, който разкри кои са хората, опитали да отровят Алексей Навални. За първи път Грозев разказа за един от личните си разговори с руския опозиционер.

„Аз му зададох въпрос: „Ако ти имаше възможност да се върнеш назад във времето преди 20 години и някъде на улицата срещнем младия Путин преди да е станал президент и имаше възможност да го бутнеш в реката, условно да кажем - да го елиминираш от бъдещето, би ли го направил?“. Той се замисли само за секунда и каза: „Не, аз съм вярващ човек и не съм аз, който може да сложи края на живота на някого, включително и на най-големия ми враг“. Това показва колко различен беше той от Путин и защо Путин толкова се страхуваше от него“, обясни Грозев.

Историята за отравянето с „Новичок“ беше разказана в документалния филм „Навални“, който беше отличен с „Оскар“. Според Грозев сега съпругата на руския опозиционер Юлия Навалная ще продължи делото му.

„Всички бяхме готови и очаквахме, че има 50% риск той да бъде убит. Мисля, че това описва него, неговото семейство, подхода му и причината да се върне. Имаше риск той да бъде убит, но имаше и някаква надежда той да излезе като Нелсън Мандела - да излезе и да надживее режима. Тази надежда го водеше. Той остави резервен план в случай, че бъде убит, както той каза в края на филма „Навални“: „Това означава, че Путин толкова го е страх от вас, че вие трябва да вземете щафетата“, допълни журналистът.