Британската полиция е забранила на разследващия журналист от „Белингкат“ Христо Грозев и на семейството му да присъстват на британските награди за филмово изкуство БАФТА. Това съобщи Грозев в своя Туитър акаунт. Причината е, че присъствието им там представлява „риск за обществената сигурност“.

Този уикенд във Великобритания се провеждат 76-ите филмови награди на Британската академия. Сред номинираните филми в категорията документални ленти е и филмът „Навални“ за отровения руски опозиционер Алексей Навални. Грозев играе главна роля в разследването, установило кои са похитителите на Навални и съответно е едно от основните лица във филма.

„С изненада открих, че цялото ми семейство и аз сме получили забрана от британската полиция да присъстваме този уикенд на наградите БАФТА, на които е номиниран документалният филм „Навални“. Причината е следната: „представляваме риск за обществената сигурност”, написа Грозев в профила си.

Той добави, че разбира необходимостта да се осигури безопасността на гражданите, но според него моменти като този показват нарастващите опасности за независимите журналисти по света.

„Тези опасности не произтичат само от диктаторите-убийци, но и от това, че гласът на журналистите се заглушава, вместо да се усилва, от цивилизования свят, на който те се опитват да служат“, написа той.

В края на 2022 г. Христо Грозев беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство, без да бъде посочена конкретната причина за това. Преди дни той съобщи, че адвокатите му не са успели да разберат за какво престъпление е разследван, но той е в списъка на най-издирваните лица в Русия. 

В началото на февруари стана ясно, че Грозев е взел решение да се премести от Виена, където живееше през последните 20 години. Причината за това е, че той е бил предупреден от местните власти за съществуваща заплаха за живота му от страна на руските специални служби. От съображения за сигурност разследващият журналист остана в САЩ, където пристигна по повод церемонията по връчването на наградите „Оскар“, за които филмът „Навални“ също получи номинация.