Хранителни добавки, съдържащи никотинамид рибозид - форма на витамин B3, могат да увеличат риска от развитието на рак, показва проучване на експерти от университета на Мисури, цитирано от електронното издание "Медикъл Експрес".

Предишни изследвания свързваха вещества като това с ползи за сърдечно-съдовото, метаболитното и неврологичното здраве. Хранителните добавки, съдържащи никотинамид рибозид се използват предимно от хора, които тренират и имат нужда от повече енергия. 

Екипът от учени, ръководен от доцентът по химия в университета на Мисури Елена Гун, обаче установи, че високите нива на никотинамид рибозид могат не само да увеличат риска от развитие на рак на гърдата, но също така и да доведат до метастази, дори и в мозъка.

"След като ракът достигне до този орган, резултатите са смъртоносни, тъй като към този момент не съществуват жизнеспособни възможности за лечение", обясни Гун, която е водещ автор на проучването.

"Някои хора приемат добавките, защото автоматично се смята, че носят само ползи за здравето, но много малко се знае как реално действат", казва тя.

"Заради тази липса на познания бяхме вдъхновени да проучим основните въпроси, свързани с това как витамините и добавките работят в тялото", добави Гун. 

Добавките с никотинамид рибозид е известна добавка за повишаване на нивата на клетъчна енергия, а раковите клетки се хранят точно така.  

"Нашата работа е особено важна, като се има предвид масовата наличност в търговската мрежа и големият брой текущи клинични изпитвания при хора, при които никотинамид рибозид се използва за намаляване на страничните ефекти от терапията на рак при пациенти", допълва тя.

Изследователите сравняват и изследват какви са нивата на хранителната добавка в раковите клетки, Т-клетките и здравите тъкани чрез нова технология. Тя се основава на изключително чувствително биолуминисцентно изображение, което позволява количествено определяне на нивата на веществото в реално време по неинвазивен начин. Наличието на никотинамид рибозид се изобразява със светлина и колкото по-ярка е тя, толкова по-голямо е то. 

Според Гун резултатите от изследването подчертават колко е важно внимателното да се проучват потенциалните странични ефекти на подобни преди употребата им от хора, които може да имат различни видове здравословни състояния.

Данните от изследването на учените от университета на Мисури са публикувани в изданието "Biosensors and Bioelectronics".