Властите в Хонконг оттеглиха законопроекта, който упълномощаваше екстрадицията в Китай, предаде БТА. Предложението предизвика масови протести и шествия в бившата британска колония пртез последните седмици.

Главният администратор на Хонконг Кери Лам, която първоначално отказваше да оттегли закона, се разкая за случилото се. „Изпитвам дълбока тъга и съжаление, че недостатъците в нашата работа предизвикаха значителни противоречия”, сподели тя.

По думите ѝ не е имало достатъчно обяснения и комуникация между отделните институции, а крайната цел е била в интересите на града – да опази мира и реда. Неудовлетворените граждани и правителството оспорваха позицията на Хонконг. Според тях ще бъдат отворени дупки в законодателството.

Протестиращите изразиха своето притеснение, че това е пореден опит китайските власти да упражняват влияние в Хонконг.  Критици твърдят, че законът за екстрадицията допълнително би „облъчил” гражданите на дълбоко корозиралото китайско правосъдие.

Властите в града, включително и Лам, посочиха закона като необходимост срещу престъпниците. Това събуди съмнения в мнозина, че новите правила за екстрадиция ще са предназначени за дисиденти и врагове на държавата.

Хонконг се управлява на принципа една страна, две системи. Въпреки че е част от Китай, градът има собствена законодателна независимост и управа, както и икономическа система. Това беше договорено между Лондон и Пекин при връщането на града от Великобритания под китайска юрисдикция.

В ходът на протестите бяха арестувани 11 души, 22-ма полицаи пострадаха, а други 60 недоволстващи бяха ранени. Според някои от групите протестиращи полицията е упражнила прекомерна сила.