Холандското правителство обяви намерението си да разреши отглеждането на човешки ембриони за научни изследвания. По този начин Хага се надява да даде надежда на двойките с репродуктивни проблеми да имат здрави наследници, както и да се постигне напредък при преотвратяването и лекуването на някои наследствени заболявания.

По думите на министъра на здравеопазването Едит Шиперс правителството иска да „позволи създаването на ембриони за научни изследвания – но само при много стриктни условия – за да даде възможност на хората да имат (здрави) деца”.

“Изследвания ще засегнат безплодието, методите за изкуствената репродукция, наследствените и вродени заболявания", уточнява тя.

Освен това ще се проучват и случаите на хора, страдащи от стерелитет от ранна възраст, след като са преминали лечение за ракови заболявания.

Очаква се Холандия да промени законите си, които досега позволяваха единствено да се тестват „изоставени” ембриони след ин витро оплождане.

Нововъведенията в законовите текстове ще запазят „правилото на 2-те седмици”. Според него отглеждането на ембриони в лаборатория не бива да продължава за срок по-дълъг от 14 дни.

„Досега забраната за култивация на ембиони възпрепятстваше развитието на научните изследвания, които биха могли да помогнат в борбата с някои болести”, се казва още в изявлението на здравното министерство в Холандия.

Става дума за различни наследствени заболявания (например митохондрийни болести), които засягат различни клетки в тялото.