Холандският министър на външните работи Стеф Блок заяви, че Скопие и Тирана трябва да бъдат оценявани поотделно, що се отнася до започване на присъединителни преговори с Европейския съюз, предаде МИА, като се позовава на албанската телевизия „Топ ченъл”.

„Смятам, че Северна Македония и Албания трябва да бъдат оценявани независимо една от друга, защото те са различни страни с различни проблеми и различна степен на прогрес. Аз съм посочвал и по-рано, че смятам, че темпът на прогрес на Северна Македония е явно по-висок от този на Албания", е казал Блок на заседание на Комисията по европейски въпроси.

„Албания трябва да получи възможност да започне преговори, когато изпълни критериите. Това все още не е така", е заявил холандският министър.

Той е посочил, че позицията на страната му остава непроменена, а именно че не трябва да се започват преговори с Албания, освен ако не бъдат изпълнени изискванията от юни 2018 г., което означава, че Холандия ще „наложи вето на Албания на 18 октомври, независимо от решението на германския Бундестаг"