Джо Байдън подписа нови 10 указа по стратегията си за борба с коронавируса.

Американският президент смята, че са необходими бързи и агресивни действия за овладяване на пандемията.

Новата администрация иска ускорено ваксиниране, повече тестове и мащабно производство на предпазни маски. Oчаква се допълнителна помощ за близо 12 млн. американски семейства.

"Нека бъда много ясен - нещата ще продължат да се влошават, преди да се подобрят. Броят на починалите вероятно ще достигне половин милион следващия месец. Случаите ще продължат да нарастват. Не влязохме в тази бъркотия за една нощ. Ще ни отнеме месеци, за да обърнем нещата“, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Пътуващите със самолет за Съединените щати трябва да си направят тест, преди да се качат на борда и да останат под карантина при пристигането си.

Байдън заяви, че няма да има политическо вмешателство, когато науката говори. Думите му бяха приветствани от главния вирусолог д-р Антъни Фаучи, който често влизаше в пререкания с Тръмп.

"Освобождаващо е чувството да можеш да говориш за това, което знаеш, какви доказателства имаш и какво казва науката", заяви Фаучи.

Байдън също така ще поиска удължаване с 5 години на изтичащия скоро договор с Русия, известен като нов СТАРТ. Той ограничава броя на ядрените глави, с които Вашингтон и Москва могат да разполагат.

А републиканците в Сената поискаха отлагане на процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп за февруари. Демократите обаче заявиха, че ще представят документите в понеделник. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!