Екипът на Джо Байдън ще работи под мотото "Америка се завръща". На поста държавен секретар застава Антъни Блинкън – дългогодишен дипломат и служител в националната сигурност, работил с двама президенти демократи. Извън политиката е известен с джаз изпълненията си. По време на пандемията композира и свои рок балади. 

Бившият държавен секретар Джон Кери ще заеме съвсем нов пост – специален пратеник по въпросите на климата. Очаква се да работи активно с Байдън за връщане на Съединените щати в Парижкото споразумение. Медиите го кръстиха "климатичния цар". Номинацията му не се нуждае от утвърждаване в Сената.

Роденият в Куба Алехандро Майоркас ще бъде назначен за министър на вътрешната сигурност. Така ще стане първият латиноамериканец и първият имигрант, заемащ поста. Ще бъде натоварен с имиграционните политики на Съединените щати.

Джанет Йелън се очаква да стане първата жена министър на финансите, а пък Аврил Хейнс – първата жена начело на Националното разузнаване.

Съединените щати ще имат и първия чернокож министър на отбраната – генералът от резерва Лойд Остин.

Голяма част от избраните са работили дълги години с Джо Байдън. За да поемат постовете си, трябва да бъдат одобрени от Сената.

За първи път цветнокожа азиатско-американска жена ще заеме втория най-висок пост в Съединените щати. Това не е първата дама, избраната за вицепрезидент Камала Харис.

Вижте повече за нея във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!