Джо Байдън вече официално е новият президент на Съединените щати. Той встъпи в длъжност в историческа церемония по време на пандемия и само две седмици след щурма на Капитолия.

Още в първите си часове като президент Байдън подписа серия укази и предложи законопроект, който касае десетки хиляди наши сънародници в Съединените щати.

Празненствата приключиха с пищни фойерверки. Джо Байдън ще се срещне с реалността само след няколко часа и ще трябва да се изправи пред предизвикателства като пандемията и икономическата катастрофа.

Най-трудната задача пред новия президент е постигането на обединението на нацията. Джо Байдън заяви, че „отново научихме, че демокрацията е ценна, че демокрацията е крехка, но демокрацията победи“.

В първите си часове като президент Байдън беше много зает подписа 17 указа, с които отхвърли много от политиките на предшественика си Доналд Тръмп. Новият президент отмени забраната за пътуване до САЩ на хора от няколко предимно мюсюлмански държави. Той върна страната в Парижкото климатично споразумение и Световната здравна организация където представител ще бъде д-р Антъни Фаучи.

Първият законопроект на Байдън също е свързан с емиграцията. Той дава възможност в рамки на 8 години всички, които към 1 януари 2021 г. са били нелегално на територията на САЩ, да получат „зелена карта“. Това засяга 11 милиона души, които нямат такъв статут, а също и много наши сънародници.

Байдън разкри, че е получил традицонното писмо от предшественика си и го определи като "великодушно", но каза ще разкрие съдържанието му след като говори с Тръмп. Засега не е ясно кога ще стане това.

Новата администрация върна и друга традиция след месеци на прекъсване -  ежедневните брифинги от подиума в Белия дом.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!