След атомната бомба в Хирошима, хората казали, че ще са нужни поне 75 години, докато дърветата отново цъфнат. Дърветата цъфнали следващата пролет – знак, който донесъл надежда за бъдещето на града.

Днес, 75 години по-късно, някои от световните сили все още отказват да подпишат договор за ядрено разоръжаване – сякаш адската картина от първите и единствени атомни бомбардировки в историята започва да изчезва от колективната памет.

Снимка: Getty Images

Днес малкото оцелели от сутрините на 6 и 9 август продължават с мъка да си спомнят за ужасите от 1945 г., но и да преследват своята цел – да споделят историите си. Средната възраст на хибакуша, както в Япония наричат оцелелите, е 83 години.

С всяка изминала година остават все по-малко от тях, за да разказват и да напомнят на бъдещите поколения това, което не бива да се повтори.

Аз ли убих тези хора?

За ужаса от бомбардировките си спомня Кейко Огура, която е била само на осем години в злощастното утро. Когато американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ хвърля над Хирошима атомната бомба „Малчугана“, Огура играе пред дома си. Пред „Гардиън“ тя разказва за силата на избухването, което я поваля на земята, а след това и за тишината и мрака, които обгърнали града.

Снимка: Screenshot

„Не знаех какво да правя, освен просто да седя приклекнала до земята. Единственото, което чувах, беше плачът на малкия ми брат.“, спомня си възрастната жена.

През 1945 г. Хирошима е бил дом на 350 000 души, но 80 000 от тях загиват на място когато „Малчугана“ се спуска в 8:15ч сутринта на 6 август. До края на същата година броят на жертвите нараства до близо половината население – 140 000, които се разболяват заради радиацията.

Снимка: EPA

Огура си спомня, че вечерта в същия ден хората от центъра на града се връщали към домовете си силно обгорени и изнемощели. Когато дала вода на двама от тях, гледала в ужас как те припадат и загиват на място докато я пият. Незнаейки, че е опасно да се дава вода на хора в подобно състояние, тя живеела с вината в себе си за смъртта им в продължение на 10 години.

Ядрените оръжия нямат място на света

Едва 136 700 са хората хибакуша, оцелели след бомбардировките в Хирошима и Нагасаки. Много от тях се страхуват, че когато напуснат този свят, няма да кой да разказва техните истории и да насърчава японските и чуждестранни власти да се борят за ядрено разоръжаване.

Снимка: Screenshot

Рейко Хада е едва 9-годишна когато втората атомна бомба - „Дебелака“ е пусната над Нагасаки в 11:02ч на 9 август. Хада има късмета да бъде предпазена от удара благодарение на релефа на града (Нагасаки, за разлика от Хирошима, има няколко хълма – б.р.), но когато хора от другата страна на билото прииждат към нейния квартал, тя също става свидетел на последиците от удара. „Хората бяха с изскочили очи, разрошена коса, почти голи и със силно обгоряла кожа, която висеше от телата им“, спомня си тя пред BBC. 

Снимка: Getty Images

Рейко се надява бъдещите поколения никога да не преживяват подобно нещо. Ядрените оръжия не заслужават своето място в света на хората, смята тя. „Хората са тези, които създават мира. Дори и да живеем в различни държави и да говорим различни езици, желанието ни за мир е едно и също.“

Ще ни се случат ли хиляди Хирошими?

Световният ядрен арсенал сравнително е намалил своя брой от 70 300 атомни устройства по време на апогея на Студената война, смята Федерацията на американските учени. Въпреки това, в последно време светът прави крачка назад, в готовност са над 13 700 съществуващи ядрени глави.

"Сенките на Хирошима" - само силуетът е останал от този човек
Снимка: EPA

Наскоро американският президент Доналд Тръмп отказа да продължи Договора за ядрените оръжия със среден обсег и се поколеба да продължи новият стратегически договор с Русия за намаляване броя на оръжията, докато Китай не се присъедини към пакта.

Снимка: EPA

Дерил Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията на контрол на въоръжаването в във Вашингтон, споделя пред Си Би Си, че ако Тръмп не приеме предложението на Русия за удължаване на договора, светът рискува да изпадне в период на неконтролируема ядрена надпревара във въоръжаването, мащабът на която не сме виждали от десетилетия.