Все повече хора от Украйна се струпват на граничите пунктове с Полша. За часове в търговски център, близо до ГКПП „Корджова“ бе издигнат, бежански център. На място има медицински пункт, както и място, на което хората дават информация на всички бежанци как могат да продължат живота си в Полша или да отидат на други места.

Много доброволци от Полша и съседните страни предлагат на хората от Украйна да ги настанят в домовете си.

Татяна Вородьова е начален педагог от град Херсон в Украйна. От месеци имала резервиран полет до Чехия, но вместо в самолета за Прага, войната я изпраща в колоната с бежанци от Украйна към Полша.  

Снимка: bTV

„Имах полет за 24 февруари, но всички летища в Украйна вече са негодни. Това е една необявена война, която Русия ни наложи. Живея от 1986 г. в Украйна, рускиня съм. Говоря руски език и това не е било някакво препятствие за мен в Украйна. Путин залага на тезата, че руснаците в Украйна имат проблем да говорят на руски - това е глупост. Проблем с езика никога не е имало. Това е една измислена удобна игра, която се разиграва постоянно. Моята сестра е рускиня, тя 35 г. беше диктор в украинската телевизия. Тя сега преподава на красив правилен украински език“, разказа тя пред bTV.

От колоната с бежанци Татяна се отправя към влака за Прага, където живее дъщеря ѝ. Украинците, които няма къде да отидат, са посрещани от хиляди поляци като Радослав, които са готови да им помогнат.

„С моето семейство подготвихме четири легла, храна и транспорт. Мисля, че моята страна има дълга история в помагането на хора в трудности. Ние разбираме пред какво са изправени украинците в този момент“, обясни той.

Снимка: bTV

Тарас е от Украйна, но живее във Варшава. Поляците помогнали на него, когато дошъл тук, затова и той сега помага.  

„Возим хората безплатно. Даже предлагаме на хората възможност за подслон. Не мисля, че чак толкова много хора ще дойдат - само майки с деца“, разказа той.

Украинците, които вярват, че войната ще свърши, спят в колите си до границата.