"Оставка на правителството", "Медиите лъжат" скандираха в събота следобед близо 10 000 демонстранти в австрийската столица, които се противопоставят на носенето на медицински маски срещу коронавируса, предаде „Франс прес“, позовавайки се на данни на виенската полиция.

Снимка: Ройтерс

Според организаторите на акцията в нея са участвали до 50 000 души, съобщи австрийската АПА.

Протестиращите се обявяха срещу строгите ограничения и носенето на медицински маски. Те се събраха в центъра на града на "Ханделплац" и носеха транспаранти и знамена.

Снимка: Ройтерс

Полицията затвори за движение улиците в централната част на австрийската столица заради демонстрацията. Противниците на мерките за овладяване на пандемията от новия коронавирус не носеха маски и не спазваха дистанция, както това е предвидено от правилата за провеждане на митинги.

Тази събота правителството на Австрия проведе среща с водещи здравни експерти, за да реши дали след 24 януари ще бъде удължен срокът на строгата карантина. Мнението на епидемиолозите бе, че „локдаунът“ трябва да бъде удължен с още две до три седмици.

От 26 декември 2020 година до 24 януари 2021 г. в Австрия е въведен за трети път строг режим на ограничения. Затворени са търговските центрове, културните учреждения и ресторантите.

През януари в страната започна вторият етап на безплатно масово тестване на населението за COVID-19, а също и ваксиниране срещу новия коронавирус, припомня ТАСС.