След консултации с правителството австрийски експерти дадоха тази събота пресконференция, в която се изказаха единодушно за удължаване на „локдауна“ в Австрия поради усложнената епидемиологична обстановка вследствие разпространението на новия щам, открит първо във Великобритания. Очевидно разхлабването на мерките, което се очакваше от 24 януари, става все по-нереалистично, коментират медиите.

В неделя федералният канцлер Себастиан Курц ще обяви по телевизията решението на правителството след консултации и с ръководителите на деветте австрийски провинции, но наблюдатели са на мнение, че „локдаунът“ ще бъде удължен, а е възможно и налагане на още по-рестриктивни мерки.

В очакване на изявлението на Курц тази събота във Виена се провежда масов протест срещу мерките, съобщава "Ройтерс".

Целта е броят на новозаразените за седмица да спадне и то значително под 50 на 100 000, заяви Освалд Вагнер, заместник-ректор на Виенския медицински университет. В момента този показател е между 130 и 150 - прекалено висок за разхлабване на мерките. Разумно е общият „локдаун“ да бъде продължен до достигане на определените като цел ниски стойности.

Според Вагнер това може да се постигне, ако след обявяване на края на локдауна и до ваксинирането на застрашените групи броят на новозаразените намалее чрез задължително носене на маски тип ФФП2 в затворени помещения, увеличаване на задължителната дистанция от един на два метра и масово тестване на цялото население.

Основна мярка според експертите трябва да бъде и задължителната работа от къщи, за да се намали придвижването на хората до нивата при локдаун, което няма да е възможно без задължителна работа от дома. Родителите да оставят децата си също вкъщи, за да не трябва да ходят на училище, препоръчват специалистите.

Вирусологът Андреас Бергталер предупреждава за опасността от експлозивно разпространение на новия вирусен щам. "Това е предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа". Крайно необходимо е да се вземат допълнителни мерки, за да се предотврати възможно най-рано опасността от развитие, каквото наблюдаваме в Англия и Ирландия.

Според учените съществуват няколко стратегии за откриване на новия вирус, който е с 50 процента по-заразен и е невъзможно да се направят сигурни прогнози за развитието му през следващите седмици. Най-ефикасната стратегия е масовото ваксиниране на населението.

Според Ерих Нойвирт, математик и статистик, не се наблюдава тенденция към намаляване на новозаразените. Мерките в момента и фактът, че една част от населението очевидно не ги спазва, са ясен сигнал, че трябва да се затегнат. Въпреки масовото ваксиниране е необходимо носенето на маски ФФП 2 да стане задължително.