Около 50 000 холандци скочиха в ледените води на Северно море, подобно на хиляди други европейци, за да отпразнуват настъпването на новата година, предаде АФП

В Хага, най-популярното място в Холандия за традиционното новогодишно къпане, 10 000 души, семейства или празнуващи от вечерта, се спуснаха към водата точно в 12:00 часа местно време (11:00 часа по Гринуич). Преди това те подгряха с ритъма на популярна музика като „Патешкия танц” и се потопиха във водата, чиято температура беше 7°.

Температурата на въздуха беше 4°, но заради силния вятър се усещаше като под 1°, съобщиха организаторите. „Не е толкова студено. Просто трябва да се подготвиш добре и да не си забравяш обувките”, уверява 30-годишният Мартин, който пристигнал със съпругата си и двете си малки дъщери. Облечен изцяло в оранжево, той участва в гмуркането за 14-ти преден път. „Това е истинска традиция, тя позволява да започнем годината свежо и да приложим незабавно на практика добрите си новогодишни обещания”, споделя младият холандец.

Традицията на „новогодишното гмуркане” в Холандия започва през 1960 г., когато няколко души отговарят на предизвикателството. Всяка година към тях се присъединяват все повече хора.

В цяла Европа новогодишното гмуркане привлича множество хора. В Женева около 50 души се изкъпаха в езерото Леман, а в Рим смелчаци се гмурнаха в река Тибър. В Северна Ирландия и Франция много хора не се изплашиха от студа, маскирани като супергерои в Обеликс или с коледни костюми.

Германците също се потопиха във водата, след което се възползваха от гореща баня преди да се приберат у дома, за да събират сили за 2015 г.