Властите на Лос Анджелис предприеха необичайна мярка за спасяване на намаляващите водни запаси на метрополиса. Повърхността на най-големия резервоар за питейна вода на града беше покрита с черни пластмасови топки, за да предпазят водата от силното слънце, предаде Time.

Видео, разпространено от Отдела за вода и електричество на Лос Анджелис, показва пускането на последните 20 000 от общо 96 милиона топки. Според кмета Ерик Гарсети, това е най-ефективният начин водата да бъде предпазена от невъобразимата суша тази година.

Това лято щатът Калифорния страда от рекордни жеги, довели до засушаване и горски пожари. Затова властите търсят всякакви начини да спасят питейната вода и да запазят качеството й.

Топките с черна повърхност пречат на изпарението. Те също така пазят намаляващите запаси от замърсители и прах. Освен това черният слой пречи на слънцето да проникне под повърхността и така на практика ограничава развитието на водорасли и микроорганизми.

По данни на Отдела за вода и електричество на Лос Анджелис всяка топка струва 36 цента. Стойността на целия проект е 34,5 милиона долара. Според властите този метод за предпазване на водата е с около 250 милиона долара по-евтин от всички други познати до момента.