Хиляди българи, които живеят в следващата мишена на мощния ураган „Ирма” – Флорида, и съседните щати – Джорджия и Алабама, са в напрегнато очакване. Те вече се готвят за среща със стихията.

Българско семейство, което живее в Тампа реши да се евакуира с трите си деца в Орландо, за да не попадне в окото на урагана.

„Избрахме да не останем в Тампа, в подслона, а да тръгнем към Орландо. За съжаление, не знаем дали ще се върнем в домовете си. Дано Господ да ни опази, доставят вода с полицейски ексорт, опашките за бензин са много дълги”, разказа Гергана Славева.

"Ирма" може и да не удари със страшна сила Орландо, но магистрала 4, която свързва Източното със Западното крайбрежие на щата Флорида, е почти пуста.

„Хората са притеснени и очаквах да няма трафик, но новините са по-благосклонни  за нас в централна Флорида, Тази магистрала е ужасна, тук това се нарича паркомясто. Най-доброто бягство ще бъде със самолет, но летището затваря в 5 ч., в Маями вече са затворили”, заяви Филип Кусев от Орландо.

В Палм Бийч вече се усещат поривите на вятъра.

Българката Маги Чукурлиева ни изпрати видео, от което можете да придобиете представа за силата на вятъра:

„Огромна буря, невиждана, нечувана. В 3 часа следобед днес е забранено излизането навън, не може да има никой по пътя до понеделник сутринта, няма никой, обикновено в този час е пълно с коли и хора”, разказа Боряна Алън от Палм Бийч.

Българка от Тампа, Флорида, ни изпрати кадри, на които се виждат празните витрини на магазините:

Хората се събират по няколко семейства в къща за повече сигурност.

Заради мащаба на бурята вече има кризисен щаб към посолството ни във Вашингтон.

Всички наши сънародници и техните близки могат да звънят по всяко време на денонощието в случай на нужда.