Бившият държавен секретар Хилари Клинтън е най-популярният политик в САЩ - тя изпреварва съпартийците си демократи Барак Обама и Джо Байдън, както и водещи републиканци. Това сочат резултатите от национално изследване на университета "Куинипиък".

61% от американските избиратели одобряват Клинтън, която е евентуален кандидат за президентския пост през 2016 г., а 34 на сто не са благосклонни към нея. Анкетата идва седмица, след като 65-годишната Клинтън напусна поста на пръв дипломат на САЩ. Тя заяви, че не смята да се завръща в политиката, но остави отворена възможността да го направи, припомнят местни медии.

За сравнение 51 на сто от анкетираните одобряват президента Обама, а 46% са на обратното мнение. За 70-годишния вицепрезидент Байдън, който също е потенциален конкурент в изборите през 2016 г., 46 на сто дават положителна оценка, а 41 на сто - отрицателна.

По думите на Питър Браун, помощник-директор на Социологическия институт към университета, резултатите от анкетата показват, че след изблика на положително отношение към Обама след преизбирането му през ноември м.г., страната отново се връща към партийната политика.

Водещи републиканци, сред които изгряващата звезда Марко Рубио, 41-годишен сенатор от Флорида, получават одобрението на една трета или по-малко от анкетираните. От тях 27 на сто одобряват Рубио, 15% не го одобряват, а цели 57 на сто заявяват, че знаят малко за него. Освен това 45 на сто от анкетираните казват, че не знаят достатъчно и за ексгубернатора на Флорида Джеб Буш, брат на бившия президент Джордж Буш-младши.

Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Джон Бейнър, има одобрението на 20% от американците, а Пол Райън, бивш кандидат-вицепрезидент от Републиканската партия - на 24 на сто.

Като цяло социолозите от университета "Куинипиък" са установили, че 68 на сто от американците са "донякъде недоволни" или "много недоволни" от състоянието на страната в момента. Националната анкета е осъществена от 30 януари до 4 февруари сред 1772-ма регистрирани избиратели. Амплитудата на статистическата грешка е плюс-минус 2,3 на сто.