Съдът в хърватския град Сплит осъди днес сърбина Драган Василкович, известен с прякора Капитан Драган, на 15 години затвор за военни престъпления, съобщава хърватският информационен сайт „Индекс”, цитиран от БТА.

Процесът срещу Василкович, който е бил командир на специална част в сръбските паравоенни сили, започна на 20 септември миналата година в Областния съд в Сплит, повече от 20 години след извършването на престъпленията.

Василкович бе обвинен, че е нарушил Женевските конвенции, като е измъчвал и убивал хърватски военнопленници в затвор в Книн през юни и юли 1991 г. и в Брушка през февруари 1993 г. В обвинителния акт бе посочено още, че е виновен за планирането на нападения над полицейско управление и над две села, при които са разрушени няколко сгради, а местните жители са принудени да напуснат домовете си. Имуществото им е било ограбено, а мнозина цивилни са били убити или ранени, включително чуждестранен журналист.

Около 60 свидетели на обвинението дадоха показания по време на процеса, като някои от тях казаха, че са били измъчвани лично от Василкович. По време на едногодишния процес Василкович твърдеше, че е невинен, а целият процес е скалъпен и "фашистки".

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин порица присъдата на Василкович като "подигравка с истината". Вулин обвини Хърватия, че разпалва напрежение на Балканите с тази "политическа" присъда.

Капитан Драган е роден в Белград, но от години има и австралийско гражданство. След участието си в бунта на сръбските сепаратисти в Хърватия той отива в Австралия, където живее в Пърт под името Даниел Снеден и работи като голф инструктор. Василкович беше арестуван преди 11 години в Австралия и екстрадиран в Хърватия едва през юли 2015 г.

Съдът постанови, че от присъдата ще бъде приспаднато времето, което той е прекарал в ареста в Австралия и в Хърватия, което означава, че му остават 3,5 години затвор. Адвокатите на Василкович съобщиха, че ще обжалват присъдата.